Čo je to farba svetla, akú si vybrať a aké silné svetlo potrebujem?

Takže v skratke, kelvin meria farbu svetla a lumen meria množstvo svetla, ktoré produkuje zdroj svetla. Tieto jednotky sa používajú na opis a porovnanie rôznych svetelných zdrojov a pomáhajú nám vybrať si svetlo, ktoré najlepšie vyhovuje našim potrebám, to jest akej farby a akej intenzity svetlo potrebujem.

teplota-svetla-vyber

 

Kelvin (K) je jednotka, ktorá sa používa na meranie farby svetla, teda na to, aká je farba svetla, ktoré zdroj vysiela. Farba svetla môže byť buď teplá alebo studená. Teplé svetlo má žltkastý odtieň a pripomína slnko, teplé svetlo produkujú žiarovky s nižšou hodnotou kelvinov (napríklad 2700 K). Studené svetlo má modrý alebo biely odtieň a pripomína slnko v skorších fázach dňa, studené svetlo produkujú LED svetlá s vyššou hodnotou kelvinov (napríklad 5000 K a vyššie).

Čím vyššiu hodnotu kelvinov má svetelný zdroj, tým studenšie a belšie bude svetlo, ktoré vysiela. Preto, keď si vyberáte svetlo, mali by ste brať do úvahy, akú atmosféru chcete v miestnosti vytvoriť. Teplé svetlo býva viac relaxačné a intímne, zatiaľ čo studené svetlo môže byť užitočné pre pracovné a funkčné priestory.

Výber správnej farby svetla je dôležitý, pretože môže ovplyvniť náladu a atmosféru miestnosti. Keď si vyberáte svetlo, pozrite sa na hodnotu kelvinov a zistite, aký druh svetla vysiela. Potom môžete vybrať farbu svetla, ktorá vám najviac vyhovuje a dokonale sa hodí do vašej miestnosti.

Lumen (lm) - Je to jednotka na meranie svetelného toku. Toto znamená, koľko svetla sa šíri z jedného zdroja svetla do celej miestnosti. Čím viac lumenov má svetlo, tým viac svetla produkuje. Napríklad, klasická 60 W žiarovka má okolo 800 lumenov.

Odporúčané množstvo lumenov závisí od veľkosti miestnosti a účelu osvetlenia. Tu je niekoľko odporúčaní pre niektoré bežné typy miestností:

Kuchyňa: Odporúča sa aspoň 500 - 1000 lumenov pre kuchynský ostrov a aspoň 300 - 500 lumenov pre zvyšok miestnosti.

Obývacia izba: Odporúča sa aspoň 1000 - 2000 lumenov pre hlavné osvetlenie v obývacej izbe, plus dodatočné osvetlenie pre čítanie alebo iné aktivity.

Spálňa: Odporúča sa aspoň 500 - 1000 lumenov pre hlavné osvetlenie v spálni, plus dodatočné osvetlenie pre čítanie alebo iné aktivity.

Kúpeľňa: Odporúča sa aspoň 500 - 1000 lumenov pre kúpeľňu, kde je dobré mať dostatočné osvetlenie pre holenie alebo líčenie.

Je dôležité mať na pamäti, že tieto odporúčania sú iba vodítka a že každá miestnosť a každý človek má svoje osobné potreby v oblasti osvetlenia. Okrem množstva lumenov by sa malo zvážiť aj umiestnenie a farba svetla, aby sa zabezpečilo najlepšie možné osvetlenie pre danú miestnosť a účel osvetlenia.

Klasické žiarovky majú zvyčajne nízke lumeny v porovnaní s inými svetelnými zdrojmi, ako sú halogénové a LED žiarovky. Napríklad klasická 60-wattová žiarovka má približne 800 lumenov.

Halogénové žiarovky majú vyššie lumeny ako klasické žiarovky a sú zvyčajne svetlejšie. Napríklad halogénová žiarovka s výkonom 50 wattov môže mať až 900 lumenov.

LED žiarovky sú zvyčajne najsvetlejšie a majú najvyššie lumeny v porovnaní s inými typmi žiaroviek. Množstvo lumenov, ktoré vyžaruje LED žiarovka, závisí od jej výkonu, ale sú zvyčajne vyššie ako u iných typov žiaroviek. Napríklad LED žiarovka s výkonom 10 wattov môže mať až 800 lumenov, čo je oveľa viac ako klasická 60-wattová žiarovka.

Je dôležité si uvedomiť, že vyšší počet lumenov neznamená vždy lepšie osvetlenie. Množstvo lumenov, ktoré potrebujete pre vašu miestnosť, závisí od jej veľkosti a účelu. Okrem toho, farba svetla a jeho distribúcia môžu mať rovnako veľký vplyv na kvalitu osvetlenia ako množstvo lumenov.