Ako si vybrať luster a bodové svetlá nielen do obývacej izby?

Výber lustrov a bodových svetiel nielen do obývacej izby môže byť veľmi zložitý, pretože existuje mnoho rôznych typov, tvarov a veľkostí, ktoré môžu ovplyvniť celkový vzhľad miestnosti. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si správny luster pre vašu obývaciu izbu.

 luster-dizajnova-zavesna-lampa

    • Zvážte veľkosť miestnosti - je dôležité zvoliť luster, ktorý má správnu veľkosť pre vašu obývaciu izbu. Ak je luster príliš veľký, môže dominovať miestnosti a ak je príliš malý, môže vyzerať neprimerane.
    • Zvážte výšku stropu - ak máte vysoký strop, môžete zvoliť luster s dlhšou reťazou alebo lanom, aby ste zdôraznili výšku miestnosti. Naopak, ak máte nízky strop, zvoľte luster s menej výrazným objemom a skráteným lanom alebo reťazou.
    • Zvážte štýl miestnosti - zvoľte luster, ktorý sa hodí k štýlu miestnosti. Ak máte moderný interiér, zvoľte luster s čistými líniami a minimalistickým dizajnom. Ak máte tradičný interiér, zvoľte luster s viac detailmi a zdobením.
    • Zvážte typ svetla - zvoľte typ svetla, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Napríklad ak potrebujete viac svetla pre čítanie alebo prácu, zvoľte luster s viacerými zdrojmi svetla, ale ak chcete vytvoriť príjemnú atmosféru, zvoľte luster s tlmeným svetlom.
    • Zvážte farbu - zvoľte farbu lustrov, ktorá sa hodí k farbe stien a nábytku v miestnosti. Ak chcete vytvoriť kontrast, zvoľte luster v odlišnej farbe ako steny alebo nábytok, ale ak chcete, aby sa luster zlial s prostredím, zvoľte farbu, ktorá sa líši len mierne.
    • Určte účel miestnosti - zvážte, na čo budete miestnosť používať a aké svetelné nároky budete mať. Napríklad, ak bude miestnosť používaná na prácu alebo čítanie, budete potrebovať dostatok svetla, ale ak je to miestnosť na oddych a relaxáciu, možno budete chcieť skôr tlmené svetlo.
    • Zvážte veľkosť miestnosti - zvoľte počet a veľkosť bodových svetiel v závislosti na veľkosti miestnosti. Pre väčšie miestnosti budete potrebovať viac svetla a väčší počet svetiel, ale pre menšie miestnosti stačí menej svetiel.
    • Zvážte dizajn miestnosti - zvoľte bodové svetlá, ktoré sa hodí k dizajnu miestnosti. Napríklad, ak máte moderný interiér, zvoľte bodové svetlá s jednoduchým a minimalistickým dizajnom, ale ak máte tradičný interiér, možno budete chcieť svetlá s viac zdobením.
    • Zvážte farbu svetiel - zvoľte farbu svetiel, ktorá sa hodí k farbe stien a nábytku v miestnosti. Ak chcete vytvoriť kontrast, zvoľte svetlá v odlišnej farbe ako steny alebo nábytok, ale ak chcete, aby sa svetlá zliali s prostredím, zvoľte farbu, ktorá sa líši len mierne.
    • Zvážte typ svetla - zvoľte typ svetla, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Napríklad, ak potrebujete svetlo na prácu alebo čítanie, zvoľte svetlá s jasným a intenzívnym svetlom, ale ak chcete vytvoriť príjemnú atmosféru, zvoľte svetlá s tlmeným svetlom.
    • Zvážte umiestnenie svetiel - zvoľte umiestnenie svetiel v závislosti na potrebách miestnosti. Ak chcete osvetliť určitú oblasť, zvoľte bodové svetlá, ktoré môžete namieriť priamo na túto oblasť. Ak chcete osvetliť celú miestnosť, umiestnite svetlá rovnomerne po celej miestnosti.
    • Zvážte výkon svetiel - zvoľte bodové svetlá s dostatočným výkonom na osvetlenie miestnosti.
    • Zvážte typ žiarovky - zvoľte typ žiarovky, ktorý bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám. LED žiarovky sú v súčasnosti veľmi populárne kvôli svojej dlhej životnosti a nízkemu spotrebe energie.
    • Skúste svetlá pred kúpou - ak je to možné, vyskúšajte si bodové svetlá pred kúpou. Týmto spôsobom si môžete vyskúšať, aký výkon svetla majú a aký druh svetla produkujú.
    • Zvážte riadenie svetiel - ak chcete mať väčšiu kontrolu nad svetlom, zvoľte bodové svetlá s možnosťou riadenia intenzity svetla alebo s možnosťou ovládania pomocou diaľkového ovládania alebo aplikácie.
    • Zvážte montáž svetiel - zvoľte bodové svetlá, ktoré sa ľahko inštalujú a odstraňujú. Niektoré bodové svetlá môžu byť namontované na stenu alebo strop, zatiaľ čo iné môžu byť namontované do otvorov v stropoch.
    • Zvážte odolnosť svetiel - ak plánujete inštalovať bodové svetlá v miestnosti s vysokou vlhkosťou, ako je kúpeľňa alebo kuchyňa, zvoľte svetlá s vysokou odolnosťou proti vlhkosti a korózii.

Výber lustra a bodových svetiel do miestnosti môže byť zložitý, ale týmito tipmi sa môžete uistiť, že si vyberiete svetlá, ktoré najlepšie vyhovujú vašim potrebám a spĺňajú vaše estetické predstavy.